Menu Luk

Bitcoin

I denne guide kan du lære alt om Bitcoin. Du kan finde ud af hvad Bitcoins er, hvordan de fungerer, hvordan du får fat i dem og meget mere. Vil du vide noget helt konkret, kan du blot bruge indholdsfortegnelsen nedenfor til at hoppe til det punkt du gerne vil lære om. Du kan også vælge at læse hele guiden, for at få en god forståelse af hvad Bitcoins er, og hvorfor de eksisterer.

Indholdsfortegnelse:

Hvad er Bitcoin?

Bitcoin er et online betalingsmiddel, som i stil med den danske krone, tillader folk at handle og opbevare værdi.

Modsat den danske krone, er bitcoin ikke styret af nationalbanken. I stedet er de styret på en decentral måde, hvilket medfører at Bitcoin ikke bare kan lukkes ned.

Idéen om bitcoin blev for første gang præsenteret i 2008 af den anonyme person eller gruppe ved navn Satoshi Nakamoto i et meget læseværdigt dokument. Heri beskrives hele idéen med Bitcoin. Den grundlæggende idé er imidlertid at kunne gennemføre transaktioner, uden at skulle have tillid til stater, banker og andre finansielle institutioner.

På samme måde som danske kroner til tider forkortes til DKK, så har Bitcoin også sine egne tilsvarende forkortelser. Den hyppigste brugte forkortelse er BTC, men nogle gange bruges også XBT.

Hvad kan man bruge Bitcoin til?

Hensigten med bitcoin var at lave et online betalingsmiddel, som ikke går igennem finansielle institutioner. Derfor er meningen med bitcoins, at de sigt kan bruges på lige fod med traditionelle valutaer – eller måske helt erstatte de gamle valutaer.

Så det man kan bruge til er rent faktisk at betale med dem. Du kan f.eks. prøve at bruge Bitcoin til at betale for take-away på Hungry.dk, eller hos andre webshops og butikker i Danmark.

Lidt ligesom internettet i 1990’erne, er markedet for bitcoin dog stadig i sin spæde start. Det betyder at det stadig er relativt begrænset hvor man kan bruge kryptovalutaen. Generelt set er tendensen dog at flere og flere modtager kryptovalutaen over tid.

Selvom idéen med bitcoin er at bruge dem til at handle med, vælger mange at investere og trade i kryptovalutaen. Det skyldes at kryptovalutaen svinger meget i pris, og dermed giver tradere en fantastisk mulighed for at lave profit. Ydermere følger prisen på bitcoin ikke særlig mange andre aktivers priser. Det er derfor med til at gøre bitcoins attraktive for investorer som ønsker at diversificere deres investeringsporteføljer.

Man kan altså argumentere for at bitcoin har mere end en nyttefunktion.

Udvikling i interessen for Bitcoin

Nu til dags søger de fleste på nettet når de vil have information om et emne. Derfor er en god måde at måle bitcoins popularitet ved at kigge på søgetendenser på Google. Nedenfor kan du se hvor meget Bitcoin er blevet søgt på historisk set:

Det er ud fra Google Trends data tydeligt at se at der særligt er to tidspunkter, hvor bitcoin blev søgt på mere end ellers. Nemlig i 2013 og 2017. Den eksplosive stigning i interessen for Bitcoin i 2017 skyldes ekstrem medieomtale og hype. Det samme gjorde sig gældende i 2013. Efterfulgt af begge disse perioder har der været store prisfald og fald i søgeinteressen for kryptovalutaen. Man kan altså godt sige at søgeinteressen for Bitcoin som udgangspunkt følger prisudviklingen af kryptovalutaen. På den lange bane har begge disse dog været stigende.

Hvordan køber man Bitcoin?

Du overvejer måske på nuværende tidspunkt hvor man kan købe bitcoin i Danmark. Men faktisk er der en del muligheder for dig med hensyn til dette.

Direkte af andre

Først og fremmest er det muligt købe bitcoin direkte fra andre som allerede deltager i det nye finansielle system. I Danmark findes der diverse Facebook grupper som har til formål at forbinde potentielle købere og sælgere af bitcoin og andre kryptovalutaer.

Til tider kan det dog være svært at finde sælgere, da mange vælger at beholde deres kryptovalutaer. For nybegyndere er det som ofte også bedst ikke at købe direkte af andre. Som begynder har man nemlig ikke den tekniske kunnen til at forstå om man bliver snydt eller ej. Er du ny i kryptoverdenen anbefaler vi dig derfor at købe på kryptobørser indtil du får noget praktisk erfaring med kryptovalutaer.

På kryptobørser

Da kryptovalutaer endnu ikke er allemandseje kan det til tider være svært at finde nogen at købe kryptovaluta af. Derfor tyer mange til kryptobørser når de ønsker at blive en del af kryptoøkonomien.

Der findes en del danske kryptobørser hvor det er muligt at købe bitcoins. Vær dog opmærksom på at de danske udbydere generelt set tager meget høje kommissioner på handel med bitcoin. Nogle tager handelskommissioner på helt op til 7,5%. Vi anbefaler derfor at du som udgangspunkt gør brug af de større internationale kryptobørser.

På kryptobørser som Coinbase kan du handle for blot 1,49% i handelskommission hvis du bruger bankoverførsel. Ved brug af kreditkort ligger gebyret på 3,99%. Med over 20 millioner kunder på verdensplan er de en af de mest foretrukne platforme til køb af kryptovalutaer som bitcoin.

Bemærk: Hvis du bruger nedenstående knap til at oprette dig på Coinbase får du $10 gratis, hvis du køber bitcoin for minimum $100.

Opbevaring af Bitcoin

Når du har købt nogle bitcoins, er det næste så hvordan du opbevarer dem. Her har du igen nogle forskellige muligheder. Hvilken mulighed du bør vælge afhænger meget af din situation, og hvad du vil være mest komfortabel med.

På kryptobørser

Har du købt dine bitcoins på en kryptobørs kan det virke åbenlyst at lade dem blive der. Historisk set har det dog været en utrolig dårlig idé. På kryptobørserne er der på ét sted nemlig samlet værdier for milliarder af kroner. Det gør kryptobørserne til attraktive mål for ondsindede hackere.

Et historisk eksempel på hvor galt det kan gå at opbevare sine kryptovalutaer på en kryptobørs finder vi tilbage 2014. Her indgik den daværende største kryptobørs en konkursbegæring, da de pludselig stod i en situation hvor de manglede over en halv million bitcoins. Senere fandt man ud af at disse højest sandsynlig var blevet stjålet af hackere.

Det er siden tilfældet med Mt. Gox er der dog kommet mere fokus på sikkerheden blandt kryptobørser. Derfor er det eksempelvis muligt hos Coinbase, trygt at opbevare sine kryptovalutaer. De har nemlig forsikret alle de kryptovalutaer som de har på deres platform. De gør det altså muligt at opbevare sine kryptovalutaer på en relativ sikker måde.

På hardware wallets

I stedet for at opbevare dine bitcoins på en kryptobørs kan du også opbevare dem på en såkaldt hardware wallet. Det bliver af mange i kryptoverdenen anset som værende den bedste måde at opbevare kryptovaluta på. Hardware wallets er dog ikke helt gratis i anskaffelse, men den beskyttelse de yder kan være investeringen vel værd.

Hardware wallets

Beslutter du dig for at investere i en hardware wallet fraråder vi dig på det kraftigste at købe den brugt. Her kan den tidligere ejer nemlig have gemt koderne til din hardware wallet, og derigennem få adgang til de kryptovalutaer du putter på den.

På papir wallets

Sidst men ikke mindst kan du også vælge at opbevare dine Bitcoins på en papir wallet. Ligesom hardware wallets er denne måde at opbevare kryptovalutaen også god, da opbevaringen foregår offline. En fordel ved papir wallets er at de er gratis at lave.

bitcoin papir wallet

Vær opmærksom på at du ved denne opbevarelsesform risikerer at uvedkommende let kan få adgang til dine kryptovalutaer, hvis de finder din papir wallet.

Hvis du gerne vil lave en papir wallet kan du blot gå ind på Bitaddress.org. Her kan du lave en papir wallet ved at følge instruktionerne på hjemmesiden. Ønsker du ovenstående design kan du blot trykke på “Paper Wallet”. Herefter skal du blot printe din papir wallet ud.

Hvordan sælger man Bitcoins?

Der kan komme tidspunkter hvor man ønsker at sælge sine bitcoins. Det kan være at du mister interessen for dem, eller at kurserne lige pludselig går for meget op eller ned til at du har lyst til at være med længere.

Processen med at sælge sine bitcoins foregår i samme stil som at købe dem. Du kan både vælge at sælge dem direkte til andre, men du kan også blot sælge dem på en kryptobørs. Typisk går processen hurtigere når du vælger at bruge en børs til dine transaktioner.

Alternativt kan du også vælge at bruge dine bitcoins i stedet for danske kroner når du køber ting. Find mere information om hvordan du bruger kryptovaluta.